joi, 5 noiembrie 2009

Comunicat al Centrului Europe Direct Nord - Est

Centrul Europe Direct Nord-Est impreuna cu structura gazda, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est si partenerii locali: Consiliul Judeţean Botoşani, Instituţia Prefectului Judeţului Botoşani, Primăria Municipiului Botoşani, Inspectoratul Şcolar Judeţean Botoşani, AJOFM Botoşani si Centrul EUROPE DIRECT Botosani au organizat în perioada 29-30 octombrie la Botoşani Forumul Regional Nord-Est România.
Evenimentul s-a desfasurat sub auspiciile a doua prioritati majore de comunicare ale Comisiei Europene si s-a desfasurat pe parcursul a 2 zile in doua module:
Ziua 1: Conferinta si ateliere de lucru pe tema „Sustinerii cresterii ocupationale si solidaritatii” (150 de participanti)
Ziua 2: Bursa de contacte si dezbaterea publica cu tema ”Uniunea Europeana in lume” - Relatiile Uniunii Europene cu Ucraina si Republica Moldova (120 de participanti)
Lucrările în plen s-au concentrat atât pe evidenţierea politicilor publice în scopul creşterii competenţelor profesionale, pe armonizarea educaţiei şi formării profesionale cu cerinţele pieţei muncii, dar şi pe oportunităţile de finanţare oferite de fondurile guvernamentale şi europene în domeniu, precum şi pe modele de bună practică pentru managementul organizaţional.
Atelierele de lucru au avut un pronunţat caracter interactiv, iar provocările enunţate de organizatori: „Responsabilitatea socială”, respectiv „Ce fac pentru viitorul meu” au generat dezbateri interesante în rândul administraţţiilor publice locale, ONG-urilor, dar şi al Inspectoratelor Şcolare Judeţene din toată Regiunea Nord-Est precum şi a elevilor de liceu. Concluzia unanimă: Investind în oameni, investim în viitor!

Efortul organizatorilor, lectorilor şi fidelitatea partenerilor care au susţinut evenimentul de-a lungul timpului au fost răsplătite într-un cadru festiv prin decernarea trofeelor: „Un parteneriat de succes”.
A doua zi, bursa de contacte „Proiecte europene la cheie” s-a dovedit o platformă de discuţii extrem de utilă pentru toţi cei interesaţi în obţinerea unor finanţări nerambursabile, pe de o parte şi finanţatori, firme de consultanţă şi bănci pe de altă parte. Interacţiunile din cadrul Bursei vor conduce cu siguranţă la un nivel crescut de informare asupra disponibilităţilor de finanţare pentru proiectele de cooperare transfrontaliera si cele care vizeaza implementarea Politicii Europene de Vecinatate, dar şi asupra instrumentelor de sprijin, având ca efect proiecte superioare din punct de vedere calitativ.
A urmat dezbaterea publica de la Colegiul National  "Gh. Asachi" din Botosani unde am avut invitati de la nivelul Inspectoratului Scolar Botosani, de la Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale, Conducerile Liceelor din Judetul Botosani, elevi, tineri, profesori de istorie. La aceasta dezbatere cu tema "Relatiile externe ale Uniunii Europene cu Ucraina si Republica Moldova" au participat 120 de persoane care au au asistat la o serie de prezentari si au discutat liber pe marginea temei propuse. Au fost prezentate si cateva eseuri din cadrul concursului de eseuri dedicat acestui subiect si lansat la inceputul lunii octombrie in liceele din regiunea Nord-Est. 
In aceeasi seara, evenimentul s-a finalizat cu o piesa de teatru la Teatrul Mihai Eminescu din Botosani si cu gala decernarii premiilor concursului de eseuri mentionat anterior.
Va punem la dispozitie link-ul unde veti regasi fotografii de la acest eveniment:http://picasaweb.google.ro/ednordest

Un comentariu: